Vemdalen turskidor

Vackra Vemdalen – skidspår och turskidor

Jag säger bara Vemdalen på turskidor. 😍 Fjället. Naturen. Upplevelsen. Den är helt fantastisk! Vemdalen och dess turskidåkning får mig att känna mig levande! Frihet på glid liksom! I den här bloggen kommer jag att skriva om ett par skidturer som vi åkte i Vemdalen nu under påsk med tillhörande kartor. Hoppas du blir sugen på en riktigt härlig tur på fjället i Vemdalen!

Snabbfakta om Vemdalen

Namn: Vemdalen.
Var: Vid gränsen mellan Härjedalen och Jämtland.

Vemdalen är en pärla i den svenska fjällvärlden, belägen vid gränsen mellan Härjedalen och Jämtland. Det finns tre skidområden i närheten av tätorten: Vemdalsskalet, Klövsjö-Storhogna och Björnrike. Vemdalsskalet är en pittoresk fjällby med sportbutiker och restauranger, allt centrerat runt Skalets torg.

Vemdalen på turskidor

Du kan välja bland drygt 18 mil leder med ledstolpar och ledkryss. Du kan inte räkna med att lederna är spårade, utan det är ospårat som gäller. Det finns fina turer som utgår från platserna Björnrike, Vemdalsskalet och Storhogna. Kartor finns att köpa på exempelvis turistbyrån i Vemdalsskalet. Du kan även köpa en karta med 10 turleder i Vemdalens webshop.
Här kan du även finna en pdf som du kan ladda ner men ha i åtanke att den inte är helt up to date.
På de turer jag skriver mer om nedan finns det länkar till en digital karta för respektive led.

Vemdalen bys preparerade skidspår / längdspår

Spåren ligger vid Lövåsgården i Vemdalen by. Det finns skidspår som är 1.3 km, 2 km, 2.6 km, 5.6 km där alla är med elljus.
Du betalar en frivillig spåravgiften via Swish.
Spårstatus: längdspår.se

Vemdalen skidspår – ett äventyr att minnas

Det är tredje året i rad jag åker upp till Vemdalen för att åka turskidor. Och jag blir bara mer och mer kär i just turskidor för det ger en sån känsla! Du glider fram i tystnaden samtidigt som det ibland inte ens finns något spår att utgå ifrån vilket känns väldigt naturnära och ger en skön frihetskänsla. Vädret har också levererat varje år och jag känner mig så lyckligt lottad att jag fått uppleva denna pärla till fjällplats.

Vemdalens turspår / skidspår

Vemdalen är känd för både sin utförsåkning och för fina turspår. Jag har inte testat på utför i Vemdalen men turspåren har levererat helt klart. Det finns drygt 18 mil leder som utgår från platserna Björnrike, Vemdalsskalet och Storhogna. Det finns en hel del både korta turer men även en del långa, helt beroende på om du van skidåkare, vill ta en kortare tur, eller om du vill helt enkelt vill ta en lång dagstur. Jag kommer att nämna ett par där vi har utgått från Vemdalsskalet.

Turled Vesselled – Jaktstugan

Start vid Spårcentralen Vemdalsskalet.
Svårighetsgrad: Tung/svår 6km tor.
Tid: Ca 1-1,5h min.
Turled Vesselled – Jaktstugan >>

Turen mot Jaktstugan tar sin början vid spårcentralen på Vemdalsskalet och följer samma väg som den populära vesslan transporterar besökare. Det är en stadig stigning hela vägen upp. Men när du väl når Jaktstugan blir ansträngningarna belönade med en välbehövlig paus. Här kan du mumsa våfflor på en servering med fin utsikt. De är såååå frasiga så att de smälter i munnen. Du kan antingen ta Vesslan upp med transport eller så jobbar du dig upp på egen hand. Vesslan kostar 100 kr per person.

Tips: Första dagen tog vi turskidorna upp till Jaktstugan. Vi åkte då inte på skidspåret utan tog Vesselleden. Den är väldigt fin att åka på så länge man håller lite koll på Vesslerna som ibland åker förbi. Vinka och se glad ut så blir chaufförerna nöjda! På Vesselleden är det färre folk vilket innebär att det är en lugn och skön skidåkning upp till Jaktstugan. Det gillar jag!

Efter att man tagit en paus på Jaktstugan kan man antingen åka ner igen eller fortsätta på någon av turlederna, exempelvis Victorialeden som du kan läsa om lite längre ner.

Turled Victorialeden

Start vid Spårcentralen Vemdalsskalet.
Svårighetsgrad: Medelsvår
Längd: Ca 11km
Tid: ca 2-3 h
Turled Victorialeden >>
Fun fact: Leden har fått sitt namn efter kronprinsessan Victoria, som genomförde vandringsrutten under sin landskapsvandring i Härjedalen år 2019.

Skidturen börjar vid Vemdalsskalets spårcentral och tar dig upp längs vesselspåret i en 3 kilometer lång stigning mot Jaktstugan. Från Jaktstugan är det skyltat och turen fortsätter ner mot Fallmoran. När du når Röjån och skidbron är det bara ett stenkast till vattenfallet Fallmoran. Om du ser spår i snön på vänster sida kan du följa dem till en utsiktskant där du kan se ett vackert fruset vattenfall.

På vägen tillbaka sluttar leden lätt nedför mot Vemdalsskalet och följer bäcken hela vägen tillbaka till Ripfjället. Efter en tur längs det maskindragna längdspåret når du återigen spårcentralen.

Den här turen är verkligen att rekommendera. Den har liksom lite av varje. Lite tuffare terräng i början, fikapaus, fin led som sluttar lätt nedför och som helhet är den väldigt behaglig och fin. Inga direkta skidspår men det behövs ju inte när man har turskidor! Det är bra skyltat (om man håller koll på skyltarna för vid alla korsningar står det inte Victorialeden bara så att ni är medvetna om detta).

Utrustning för turskidåkning

Det som skiljer turskidor från vanliga längdskidor är att de har en stålkant och är oftast kortare och styvare än vanliga längdskidor. Ofta är även pjäxan något högre i skaftet och stabilare. Jag brukar hyra turskidor för ett bra pris på Vemdalens Ski shop som ligger vid Vemdalsskalet, så du behöver inte köpa en full utrustning för att kunna ta dig ut på fjället.

Märkta vinterleder för turskidor

Vinterlederna är markerade med ledstjärnor – kryss på stolpar. När det är tillåtet att åka skoter sitter det en återkommande skotersymbol på ledstolparna. Ledstolparna sitter på 40 meters avstånd och kryssen sitter cirka 150 centimeter från marken.

Ett tips är att ALLTID följa vinterleder och inte sommarleder som inte har några ledstjärnor. Helt plötsligt kan dimman sänka sig och du har inget att gå efter. Man får ha i åtanke att läsa på ordentligt vart man ska åka, och vilken skylt man ska följa.

Jag har själv gjort misstaget och förvirrat mig på fjället vilket i och för sig i sin tur gjorde äventyret lite mer spännande i dimman, men där det hade varit bra om jag hade haft lite bättre koll. Turen resulterade i att vi fick 7 timmar härlig turskidåkning istället för tre, men vad gör väl egentligen det!? Vi var lite slitna när vi kom fram till parkeringen igen men grymt bra träning ändå tänker jag, haha.

Om du vill läsa om fler äventyr i Jämtland kan du kolla in min blogg >>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *