Fjällvandra i Sverige – 7 av de bästa lederna

Det här med att fjällvandra i Sverige – för fem år sedan hände något. Jag hade vandrat tidigare, men det var då jag verkligen fick upp ögonen för att fjällvandra på riktigt. Det var som att jag såg fjällen med nya ögon – vidderna, tystnaden, den där känslan av att bara sätta en fot framför den andra och låta naturen vara enda fokuset. Sen dess har jag varit helt fast. Det är något speciellt med att vandra i den svenska fjällvärlden. Den friska luften, den där oändliga horisonten, känslan av att vara en liten prick i ett stort landskap. Det finns en frihet i det som är svår att beskriva – man måste uppleva det.

Men vart ska man fjällvandra?

Många dras till stora vandringsleder som exempelvis Kungsleden (och med all rätt, leden verkar vara helt fantastiskt!) men om du, precis som jag, letar efter fler förslag där man kan vandra, så finns det några riktiga guldkorn att upptäcka. Här är sju förslag på vandringsleder – alla med makalösa utsikter och den där sköna vildmarkskänslan du sent kommer glömma.

För varje vandringsled har jag skrivit följande sektioner:

  • Om själva leden
  • Tips längs vägen
  • Distanser
  • Terräng
  • Hur du tar dig dit
  • Länkar till kartor och mer info

Fjällvandra i Sverige – 7 vandringsleder som ger dig chills:

  1. Tärnasjöarna – En dold pärla längs Kungsleden
  2. Helags – Fjällvandra till Sveriges sydligaste glaciär
  3. Padjelantaleden – Vildmark och orörd natur
  4. Låktatjåkko Fjällstation – En högfjällsupplevelse utöver det vanliga
  5. Rogen – Ett fjällområde med unik natur och tusentals sjöar
  6. Vålådalen – Färgsprakande fjäll och porlande jokkar1.
  7. Skarja – Hjärtat av Sarek

Följ gärna mina äventyr på insta: stronger.forlife >>

Fjällvandra

1. Tärnasjöarna – En dold pärla längs Kungsleden

Vill du uppleva Kungsleden utan att behöva dela stigen med massor av andra vandrare? Då ska du satsa på sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan – och särskilt området runt Tärnasjöarna! Här slingrar sig leden genom ett labyrintliknande sjösystem där träspångar och små broar tar dig mellan öarna. Lägg till storslagna fjäll i bakgrunden, och du har en vandringsupplevelse utöver det vanliga.

Tips längs leden

  • Boka en natt i Tärnasjöstugan – njut av den rofyllda utsikten över sjön.
  • Packa med fiskespö – det finns gott om röding i sjöarna!
  • Vandra under hösten – när fjällen lyser i rött, orange och gult.

Distans på vandringsled
Ca 24 km från Ammarnäs till Tärnasjöstugorna, 78 km om du fortsätter hela vägen till Hemavan.

Terräng
Terrängen mellan Ammarnäs och Hemavan är varierad men generellt lättvandrad jämfört med vissa andra fjälldelar. Sträckan är en del av Kungsleden och bjuder på en mix av fjällhedar, skogar och sjösystem med spångar.

Så tar du dig dit
Tåg till Umeå, sedan buss till Ammarnäs där du kan starta din vandring.

Läs mer om vandringsleden mellan Ammarnäs och Hemavan >>

fjallvandra

2. Helags – Fjällvandra till Sveriges sydligaste glaciär

Om du letar efter en fjällvandring som bjuder på både storslagna vyer och en touch av äventyr, då är Helags ett självklart val! Helagsmassivet reser sig majestätiskt i Jämtlandsfjällen och är hem till Sveriges sydligaste glaciär. Här har du dessutom chansen att få se vilda fjällrävar som håller till i området.

Helags topp når 1796 meter över havet, vilket gör den till Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln. Att bestiga toppen är en riktig höjdpunkt (bokstavligt talat!) och belöningen är en panoramautsikt som slår det mesta.

Du kan utgå från Ljungdalen och vandra in till Helags fjällstation, en tur på cirka 12 km. Därifrån kan du ta en extra dag för att bestiga toppen eller bara njuta av den fantastiska omgivningen.

Tips längs leden

  • Bestig Helags topp – Det är en utmanande men hanterbar vandring upp, och utsikten från 1797 meters höjd är verkligen något extra.
  • Bo på Helags fjällstation – Här kan du unna dig god mat, vila ut i en skön säng och till och med njuta av en bastu efter en lång dag på fjället.
  • Håll utkik efter fjällrävar – Helags är ett av de bästa ställena i Sverige att se dessa sällsynta och vackra djur.

Distans på vandringsled
Ca 24 km enkel väg (48 km tur och retur).

Terräng
Fin och enkel vandring till fjällstationen, lite mer krävande vandring upp till Helagstoppen.

Så tar du dig dit
Helags når du enklast genom att ta bilen eller bussen till Ljungdalen.

Läs mer om vandringsleden i min blogg: Vandring Helags: Guide till södra Sveriges högsta topp (1797 möh) >>

Fjällvandra Helags

3. Padjelantaleden – Vildmark och orörd natur

Padjelanta är en av Sveriges mest orörda fjällområden och en riktig dröm för den som vill fjällvandra utan att trängas. Den här leden är ungefär 160 km lång och tar dig genom Padjelanta nationalpark – Sveriges största nationalpark och in i Sareks Nationalpark. Här väntar öppna fjällvidder, spegelblanka sjöar och en stillhet som är svår att hitta någon annanstans. Leden går mellan Kvikkjokk och Ritsem och bjuder på både fantastisk natur och en inblick i samisk kultur.
Läs er om Padjelanta Nationalpark i min blogg: Nationalparker i Sverige – topp 7 bästa naturupplevelserna >>

Tips längs leden

  • Bo i samebyarnas stugor – Det är inte bara skönt att slippa bära tält, utan du får också chans att lära dig mer om den samiska kulturen.
  • Glöm inte kikaren – Djurlivet här är helt otroligt, och det är en speciell känsla att se en örn segla över fjällen eller en renflock röra sig över vidderna.
  • Stanna upp och njut – Till skillnad från mer välbesökta leder som Kungsleden är Padjelantaleden ofta ganska lugn. Passa på att bara vara, andas in den friska luften och njuta av stillheten.

Distans på vandringsled
160 km, minst 10 dagar

Terräng
Bara sköna fjällstigar som tar dig genom ett magiskt landskap. Enkel terräng.

Så tar du dig dit
Du kan börja vandringen i Kvikkjokk, som du når med buss från Jokkmokk, eller i Ritsem, dit du tar dig med buss från Gällivare. Båda orterna har bra förbindelser med tåg och flyg via Luleå eller Kiruna.

Läs mer om Padjelantaleden >>

4. Låktatjåkko Fjällstation – En högfjällsupplevelse utöver det vanliga

Vill du uppleva fjällen från ovan? Då är en tur till Låktatjåkko Fjällstation ett måste! Med sina 1 228 meter över havet är det Sveriges högst belägna fjällstation. Vandringen dit bjuder på allt från vidsträckta vyer till kargt högfjällslandskap. Du kan göra turen som en tuff dagstur eller ta det lugnare och övernatta på fjällstationen.

När du väl når fjällstationen väntar en rustik och mysig fjälloas, där du kan vila upp dig, äta gott och njuta av den storslagna tystnaden. Här finns ingen väg eller lift – bara fjäll, fjäll och ännu mer fjäll.

Saker du inte vill missa

  • Norrsken på hösten – om du övernattar här under sensommaren eller hösten har du en grym chans att se norrsken, långt ifrån stadens ljusföroreningar.
  • Testa de legendariska Låkta-våfflorna – stora, frasiga och serverade med hjortronsylt och grädde. En fjällklassiker som smakar extra bra efter vandringen!
  • Bastu med utsikt – ja, du kan faktiskt basta på Sveriges högsta fjällstation. Perfekt för att mjuka upp trötta ben.

Distans på vandringsled
9 km enkel väg från Björkliden till Låktatjåkko Fjällstation.

Terräng
Krävande terräng. Leden börjar relativt enkelt men ju närmare Låktatjåkko du kommer, desto mer utmanande blir terrängen.

Så tar du dig dit
Tåg till Björkliden, där vandringen startar. Om du kommer med bil kan du parkera i Björkliden och börja turen därifrån.

Läs mer om Låktatjåkko Fjällstation >>

5. Rogen – Ett fjällområde med unik natur och tusentals sjöar

Rogen är något helt annat än de vanliga fjällvandringarna. Här får du ingen snäll grusled att följa – istället handlar det om att trampa över steniga marker, navigera genom små skogspartier och hoppa mellan myrar och sjöar. Det är vildmark på riktigt, och det är precis det som gör det så häftigt.

Landskapet ser nästan ut som att någon spelat yatzy med stenblock. De där runda jättekasten ligger utspridda överallt, och mellan dem finns ett gäng småsjöar som glittrar i solen. Det är både kargt och vackert, och framför allt – du får ha det nästan helt för dig själv.

Saker du inte vill missa

  • Ta med fiskespö – fjällrödingarna i sjöarna här är next level. Om du gillar att fiska (eller bara gillar tanken på nyfångad middag över öppen eld), så är det här en drömplats.
  • Håll utkik efter älgar – de gillar att hänga runt i området, särskilt vid myrarna. Chansen att stöta på en är ganska stor!
  • Bo i Rogenstugan – STF:s stuga ligger perfekt vid vattnet och är en grym plats att vila upp sig på.
  • Tälta vid en sjökant – att somna till ljudet av kluckande vatten och total tystnad är en svårslagen känsla.
  • Fortsätt in i Norge – om du vill förlänga äventyret kan du korsa gränsen och vandra vidare in i Femundsmarka nationalpark.

Distans på vandringsled
Ca 50–60 km beroende på rutt.

Terräng
Terrängen är stenig och du får räkna med att vissa partier tar längre tid än du tror.

Så tar du dig dit
Tåg till Funäsdalen, sedan bil eller buss till Käringsjön, där du kan starta din vandring.

Läs mer om Naturreservatet Rogen >>

6. Vålådalen – Färgsprakande fjäll och porlande jokkar

Vill du ha storslagen utsikt utan att behöva fjällvandra med horder av vandrare? Då är Vålådalen helt rätt. Här får du allt – djupa skogar, forsande jokkar, mjuka fjällhedar och mäktiga toppar. Och det bästa? Du slipper stressa, här ute får naturen sätta tempot. Området är en del av Vålådalens naturreservat, som bjuder på en rik biologisk mångfald och spännande geologiska formationer, såsom kalkstensgrottor och raviner.

Vålådalen har en lång historia som samiskt område och har också varit en viktig plats för fjällturism i över 100 år. Här ligger den klassiska Vålådalens fjällstation, som sedan 1920-talet har varit en knutpunkt för vandrare, skidåkare och frilufsare.

Måsten längs vägen

  • Bestig Stensdalsfjället – utsikten från toppen är helt otrolig! På en klar dag ser du fjäll i alla riktningar, och det är verkligen värt den extra ansträngningen.
  • Bastu vid Stensdalsstugan – efter en lång dags vandring finns det inget bättre än att slappna av i den vedeldade bastun. Om du vågar, ta ett dopp i jokken efteråt!
  • Vandra genom Issjödalen – här känns det nästan som att kliva in i en saga, med smaragdgröna småsjöar och fjäll som reser sig runt omkring.
  • Se Pyramiderna – coola grusformationer skapade av inlandsisen. Lite av ett gömt guldkorn i området!
  • Höstvandring? Ja tack! – Om du har chansen att vandra här i september, gör det! Fjällen exploderar i gult, orange och rött, och det är helt magiskt.

Distans på vandringsled:
Cirka 63 km (Vålådalen – Lunndörrstugan – Vålåstugan – Stensdalsstugan – Vålådalen).

Terräng
En härlig mix av lättvandrade stigar, mjuka fjällhedar och mer kuperade partier.

Så tar du dig dit
Tåg till Undersåker, sedan buss eller bil till Vålådalen.

Läs mer om de olika vandringslederna i Vålådalen >>

Fjällvandra

7. Skárjá – Hjärtat av Sarek

Skárjá är själva hjärtat av Sarek, där Rapaälvens delta börjar breda ut sig. Sarek är Sveriges vildaste och mest orörda fjällområde och Skárjá är navet där flera av Sareks dalgångar möts. Här finns inga markerade leder att fjällvandra på, inga stugor och inga bekvämligheter – bara ren vildmark och utsikter som är utöver det vanliga. Här är du långt ifrån turistströmmarna och kan uppleva fjällen precis som de alltid har varit.

Tips längs leden

  • Följ Rapaälvens delta – En av de vackraste vyerna i hela Sverige, särskilt om du tar dig upp på Skierffe och blickar ut över landskapet.
  • Kliv upp på en topp – Omgiven av Sareks dramatiska berg kan du få en utsikt som är helt ofattbar.
  • Var redo för äventyr – Här finns inga markerade stigar, så karta, kompass och navigationskunskaper är ett måste.

Distans på vandringsled
Ca 50–80 km beroende på rutt.

Terräng
Terrängen runt Skárjá i Sarek är tuff och varierad. Om du planerar att bestiga någon av topparna runt Skárjá, som Sarektjåhkkå eller Bierikbákte, blir det en betydligt mer krävande vandring med blockterräng och branta partier.

Så tar du dig dit
Tåg till Gällivare, buss till Ritsem och sedan båt över Akkajaure. Därifrån börjar den långa vandringen in i Sarek.

Läs mer om raststugan i Skárjá >>

Dags att fjällvandra i Sverige, eller hur!?

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren fjällvandrare finns det en led för dig. Alla dessa turer erbjuder något unikt – från storslagna vyer till stillsam vildmark och spännande utmaningar. Så snöra på dig kängorna, packa ryggsäcken och ge dig ut på äventyr. Fjällen väntar!

Vilken led lockar dig mest? Kommentera gärna och dela med dig av dina bästa fjällvandringar!

Nyfiken på fler vandringstips?
Tio vackra vandringsleder i Värmland – hitta din favorit! >>
Tilas Stoll: En spännande vandring med dold gruvgång i Filipstad >>
Nationalparker i Sverige: Topp 7 bästa naturupplevelserna >>
Fettjeåfallet i Klövsjö – ett av Sveriges högsta vattenfall >>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *