Tilas Stoll Högbergsfältet Persberg Filipstad

Tilas Stoll, Högbersfältet i Persberg – en spännande vandring

Förra helgen var det dags för en utflykt till Högbergsfältet för att utforska Tilas Stoll! Tilas Stoll är en 25 meter lång gruvgång som löper genom ett berg och leder till den 100 meter djupa Krakbogruvan där det bröts malm fram till början av 1900-talet. Gruvgången Tilas Stoll ligger strax norr om den värmländska orten Filipstad. I den här bloggen berättar jag mer om Tilas Stoll – hur du hittar dit, områdets historia och så kommer jag ge dig en karta på själva Naturreservatet Högbergsfält så att du har möjlighet att utforska denna fina plats.

Jag besökte naturreservatet för några år sedan och det är något lite magiskt över det området. Att vandra längs leden är en otroligt fin upplevelse där naturens stillhet och tystnad förenas på ett unikt sätt med dess historia. Det är som om marken man går på är liksom laddad med historien om de människor som en gång slitit här, i jakten på järnmalm och mineraler.

Upptäck vandringsleder kring Tilas Stoll

Vandringen längs leden är riktigt fin. Naturen runt omkring är kantat med höga tallar och najsiga vyer. Leden slingrar sig genom den gamla skogen, över små bäckar och längs med sjön Yngen. Det finns fina fika- och rastplatser längs vägen. Vid flertalet ställen finns det skyltar som berättar mer om platsens historia och om hur det måste ha varit att leva och arbeta här. Det ger en inblick kring det som formade denna plats, och man kan nästan höra ekon från dåtidens gruvhammare.

Gruvgången Tilas Stoll

Tilas Stoll, en av Högbergsfältets mest imponerande lämningar, är en gammal gruvgång som sträcker sig djupt in i berget. Den här platsen är en levande påminnelse om Sveriges industriella historia och det är häftigt att få vara en del av den när man går hukad i den trånga gruvgången. Tanken på att arbetare för hundratals år sedan kämpade här nere i mörkret för att utvinna järnmalm fyller mig med vördnad på något sätt. Det är svårt att föreställa sig det hur folk jobbade där i gruvorna. Det är något helt annat i jämförelse med mitt jobb där jag på dagarna sitter vid en dator och knapprar på tangenter.

För att nå Tilas Stoll behöver man gå in genom en gruvgång som är 25 meter lång. Det är mörkt, lite fuktigt och varierande takhöjd. Det gäller verkligen att se upp så man inte slår huvudet i den hårda bergsväggen som utgör tak i gruvgången. Väl ute på andra sidan kommer man till en fantastiskt brytrum inne i berget som med åren har förenats med naturen på ett väldigt vackert sätt.

Tilas Stolls historia

Tilas Stoll är från 1767 och drevs av två gruvdrängar från Sala. Gruvgången är uppkallad efter bergmästaren Daniel Tilas (1712–1772). Ursprungligen var den avsedd som undersökningsort, men den kan senare ha använts för att transportera ut malm och andra mineraler. En stoll är en typ av dagort, vilket innebär en horisontell gång i en gruva som i ena änden ansluter till en vertikal bergvägg. Vanligtvis är öppningen placerad i en bergssida eller en sluttning och leder in till brytningsområden eller djupare liggande schakt. Ett av de främsta syftena med stollgångar är att avleda vatten från gruvan. Innan ångmaskinens intåg var vattenhantering en av de största utmaningarna inom gruvdriften.

Området bär på en häftig historia tycker jag. Gruvdriften vid Högbergsfältet började redan under medeltiden och platsen är bokstavligen perforerad av gruvhål. När man vandrar runt i området så får man se många olika hål och gångar med stängsel runt för säkerheten. En gång i tiden var det en plats av eld, rök och hårt slit – så pass att den kallades för ”helvetets förgård” av en utländsk besökare. Idag är det dock stilla, och istället för dånande arbete möts man av ruiner byggda av vacker, blåskimrande slaggsten och spåren efter de människor som en gång levde här.

Tilas Stoll – en resa i tiden

Ett besök vid Tilas Stoll är en perfekt kombination av natur och historia. Att vandra där är inte bara ett äventyr utan också en resa i tiden, där varje steg påminner om hur människorna en gång format denna del av vår historia. Precis som förra gången jag besökte Högbergsfältet, lämnade jag platsen med nyvunnen respekt för de människor som en gång arbetat här. Om du någonsin får chansen att besöka Tilas Stoll, tveka inte – det är en upplevelse du sent kommer att glömma.

Hitta till Tilas Stoll

Tilas Stoll ligger strax norr om den värmländska orten Filipstad. Det finns två olika parkeringar att utgå ifrån, se karta för parkeringar samt vandringsled.

Om du vill få tips på fler vandringar, besök min inspirationsblogg >>

Följ gärna mina äventyr på insta: stronger.forlife >>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 reaktioner på ”Tilas Stoll, Högbersfältet i Persberg – en spännande vandring”

  1. En fin plats, ett tips är att fortsätta in i berget förbi ’avspärrningen” där är det ännu finare, törs man inte på sommaren kan man gå dit på vintern när det frusit.