Låt dig inspireras för en vandring till Helags – en av världens vackraste toppturer! Det är rätt fantastiskt att Sverige har så många härliga fjälltoppar och vandringar att välja ibland och en av de mest imponerande är vandringen till Helags. Beläget i de svenska högfjällen är Helags en favoritdestination för alla de som söker en äkta fjällupplevelse. Lite häftigt är det ju att denna tur blev en av tio i National Geographics lista ”världens bästa toppvandringar”. I denna blogg kommer jag att berätta om min vandringsupplevelse men också ge några praktiska tips.
Följ gärna mina äventyr på insta: stronger.forlife >>
Snabbfakta om Helags
Namn: Helagsfjället
Höjd över havet: 1797 möh.
Var: Nordväst om Kläppen, Lungdalens by.
Terräng: Fjällterräng. Fin och enkel vandring till fjällstationen, lite mer krävande vandring upp till Helagstoppen.
Avstånd: 24 km t.o.r. fjällstationen samt 12 km toppbestigning.
GPS-koordinater till Helags Fjällstation: N62.917382°, E12.50596°
Helagsfjället är en imponerande topp belägen i Härjedalen, Sverige. Med sin höjd på 1797 meter över havet är det den högsta bergstoppen i södra Sverige och en del av fjällkedjan Sylarna-Storulvån-Helags. Fjället erbjuder en supervacker utsikt och en relativt utmanande terräng, inklusive en imponerande glaciär som är den sydligaste i Skandinavien och en av de största i Sverige.
Vandring Helags Fjällstation
Vi startade vår vandring från parkeringen vid Kläppen. Vi packade med oss vår utrustning och började traska iväg de 12 kilometrarna upp mot STFs Fjällstation som ligger nedanför Helags. Kanske att vi skulle ha valt en annan väg upp på fjället med tanke på hur mycket mygg det var nere i dalen. Men å andra sidan var vägen genom skogen väldigt fin och lummig så det var värt det.
Vi vandrade hela vägen i ett svep och tyvärr kunde vi inte stanna till under vägen då myggen bokstavligen åt upp oss. Men vädret var kanon och det var uppehåll vilket var makalöst med tanke på hur ostabilt vädret varit hela den sommaren.
Det tog oss cirka 3,5 timme att ta oss upp till Fjällstationen och där fick vi avnjuta en förbokat trerätters middag med ett glas vin, inte helt fel måste jag säga. Supergod mat och vi var så himla nöjda över vår första dag. Tyvärr hann vi inte duscha och basta innan maten eftersom man måste passa mattiden, men det passade vi på att göra efteråt istället. Vi hade även förbokat en övernattning på Fjällstationen, så vi fick en god natts sömn (vi hyrde ett rum för 4 personer med våningssängar så att vi fick sova själva).
Toppbestigning av Helags
Andra dagen vandrade vi upp för Helagsfjället och fick se den fantastiska utsikten från toppen. Den första biten upp är helt okej och inte så brant, den är svagt stigande en lång bit. Den sista biten upp till toppen är mer brant och är lite krånglig att gå eftersom leden består bitvis av många stora och kantiga stenar. Men om man tar det i lugnt tempo så är det inga problem. Om man har med sig hund så är det inte helt enkelt för dem att hänga på sista biten. Vi såg några som fick bära sin knästora hund i en ryggsäck och han såg väldigt nöjd ut!
Utsikten från toppen är helt klart fenomenal! Man kan se landskapet runt hela fjället och det är så otroligt vackert! Vi såg hur regnmolnen låg över de andra fjällen och kände verkligen vilken tur vi hade som slapp regnet just den dagen, helt underbart!
Helagsglaciären
På den östra sidan av Helags kan man se en 600 meter lång glaciär som är Sveriges sydligaste glaciär. Den tjockaste delen av Helagsglaciären sägs bestå av ca 50 meter is och snö även om den krympt de senaste årtiondena pga klimatförändringarna. Glaciären är en så kallad nischglaciär, vilket betyder att den ligger i en gryta. Vi passade faktiskt på att ta ett litet dopp längs vägen där snön från glaciären smält. Så fint där!
Predikstolen – utsikt från Helags
En annan highlight på denna tur är Predikstolen (1681 möh) som reser sig väldigt brant upp från högplatån. Se nedan för bild.
Vandring från Helags-toppen tillbaka till parkeringen
Efter att vi nått toppen var det dags vandra hem igen. Vi hade hoppats att få till en natt till på Fjällstationen men eftersom vi var lite sent ute så var det tyvärr fullt. Så det blev en lång vandring den andra dagen – från Fjällstationen, upp till toppen och sen tillbaka till parkeringen. Vi tog en annan tur tillbaka så att vi fick uppleva en annat typ av landskap som var riktigt fint. Hela dagsturen tog oss ca 12 timmar inklusive pausar och det är nog den jobbigaste vandring jag någonsin gjort rent energimässigt. Kroppen höll och jag hade inte ont någonstans men tröttheten tog tag i mig i slutändan (se bild längre ner på en väldigt trött tjej). Så jag måste erkänna att lyckan var total när vi äntligen kom tillbaka till parkeringen. Trötta med väldigt nöjda och glada! Vilken häftig upplevelse!
Jag skulle rekommendera att ta med ett tält om man inte stannar vid Fjällstationen. Speciellt om ni inte är en supersnabb vandrare precis som jag. Jag är en upplevelse-junkie, vilket innebär att jag tar in intryck till fullo, njuter i stora drag och fotar gärna alldeles för mycket. Allt för att jag ska komma ihåg det där ögonblicket som ger mig de där innerliga känslorna. Det innebär också att jag inte så snabb på foten, hälsningar miss short legs.
Att vandra till toppen och tillbaka är en magisk tur, vandringsleden är fantastisk. Jag bara älskar Härjedalen och dess natur! Jag älskar också känslan av att utmana sig själv för att uppnå ett mål, och när man väl kommer upp till toppen får man belöningen med den vackra utsikten.
Men som jag alltid brukar säga; Det är inte målet som är det bästa äventyret, utan vägen dit!
Hitta till Helags
Kommer du med bil finns det parkering vid Kläppen, ca 6 km från Ljungdalens by. Därifrån följer du en kryssmarkerad led, ca 12 km.
Du kan även parkera vid Torkilstöten (följ skylt från Kläppenvägen) och gå upp i liften för att komma direkt upp på kalfjället. Även den vandringen är ca 12 km kryssmarkerad led.
Karta över Helagsfjället
Här kan du kika på en karta över Helags >>
STF Helags Fjällstation
STFs Fjällstation ligger med utsikt upp mot Helagstoppen.
Läs mer om STFs Fjällstation >>
Vädret vid Helags
Här kan du kolla in vädret på Helags just nu >>
Om du är nyfiken på fler tips på fina vandringar, så kan du läsa mer här >>
Härligt, vi ska till Helags om 2 veckor, för andra gången! Det är en kämpig men oerhört rolig vandring!
Hej Jonas! Vad kul! Skulle gärna gå den igen och då kanske på hösten för att se variationen i naturen. Det är så otroligt fint! Hoppas ni fick en riktigt härlig tur upp i sommar!