Vandringsleder i Värmland

Tio vackra vandringsleder i Värmland

Att finna bra vandringsleder i Värmland är faktiskt inte så svårt med tanke på hur FINT det är här i Värmland! (Inte för att jag är speciellt partiskt eller så 😏) Värmland är ju känt för sin vackra natur och fina vandringsleder. Och det bästa av allt är ju att det finns många olika leder att välja bland varesig du är den störste äventyraren eller om du vill ta liten mystur. 😍

Hur hittar man bra vandringsleder i Värmland? Kartor och tydlig info.

Själv känner jag ibland att det är svårt att hitta bra vandringsleder men framförallt kartor och tydlig info, så därför hoppas jag på att detta blogginlägg kan hjälpa dig att få det lite enklare när du ska ut på tur! Oavsett om du är sugen på en svettig bergsvandring eller bara vill ta en chill promenad, har Värmland något som passar alla smaker. Så vad väntar du på? Hoppa i vandringskängorna, ta på dig ryggsäcken och ge dig ut på äventyr! Weeee!

I det här blogginlägget tänkte jag beskriva några av de mest populära vandringslederna i Värmland men också några mindre kända. Jag har själv vandrat några av dem men inte alla. Kul att ha något att se fram emot och uppleva något nytt!😃

Vilka vandringsleder finns i Värmland?
Här kommer 10 superfina utvalda vandringsleder:

  1. Glaskogen
  2. Fryksdalsleden
  3. Brattforshedens Naturreservat
  4. Ängenleden
  5. Finnskogsleden
  6. Vandringsleder vid Jössestugan
  7. Pilgrimsleden i Västra Värmland
  8. Kycklingleden
  9. Sävsjön
  10. Klarälvsleden

Följ gärna mina äventyr på insta: stronger.forlife >>

1. Glaskogen

Glaskogens vandringsleder i Västra Värmland är hur mysiga som helst och väl omhändertagna. Vi har varit där och sovit i vindskydd och tältat. Glaskogen är ett måste för den som vill uppleva Värmländsk natur när den är som bäst! Helt magiskt! 😍

I Glaskogen finns det över 300 kilometer märkta vandringsleder genom djupa skogar och längs vackra sjöar. Glaskogen erbjuder något för alla – passar både den erfarna vandraren men även barnfamiljer. Dessutom finns det flera mysiga rastplatser, vindskydd och övernattningsstugor längs leden.

Det är svårt att peka ut en enskild led som är ”den bästa”. Det beror helt på vad du är ute efter – utmaning, naturupplevelse, avkoppling eller kanske lite av allt. Men om jag skulle rekommendera en, så kan Övre Gla-Älvsbacka vara ett bra val. Den här leden sträcker sig över cirka 14 kilometer och ger en bra blandning av terräng och vackra utsikter. Det finns också rastplatser längs vägen där du kan stanna för en fikapaus eller till och med slå upp tältet för natten om du känner för det.

För mer information om Glaskogen och dess vandringsleder, besök Glaskogen. På denna webbplats hittar du information för att planera din vandring, inklusive detaljerade beskrivningar av olika leder, kartor, och tips om bästa tider på året att vandra.

Läs mer om Glaskogen >>

2. Fryksdalsleden

Frykdalsleden, känd som en av Värmlands mest natursköna vandringsslingor, sträcker sig över 110 kilometer från Kil till Torsby. Leden tar dig genom en variationsrik natur, från djupa skogar till öppna ängsmarker, från stilla sjöar till porlande bäckar. Och den passar nästan alla även om den är märkt som ”medelsvår”.

Leden har flera rastplatser där du kan ta en paus och njuta av naturen. Under vandringen kommer du också att stöta på kulturella och historiska sevärdheter.

Läs mer om Fryksdalsleden >>
PDF vandringskarta >>

3. Brattforshedens Naturreservat

Brattforshedens Naturreservat är en vandringsled som ligger i den centrala delen av Värmland, strax norr om Karlstad. Leden täcker en sträcka på cirka 50 kilometer och tar dig genom ett varierat landskap av mossar, skogar, sjöar och sanddyner.

Vandringsleden är uppskattad för sina rika djur- och växtliv samt dess historik. Leden är nämligen prickad med gamla gruvor och andra historiska platser, vilket gör leden lite extra spännande kan jag tycka.

Läs mer om Brattfallet Halgåleden >>

Läs mer – Brattforshedens Naturreservat>>
PDF vandringskarta >>

4. Ängenleden

Ängenleden är 17,5 kilometer lång och tar dig genom ett varierande landskap. Den här leden är idealisk för dig som söker en mer utmanande vandring, med både branta stigningar och snabba nedförsbackar. Leden går genom skog, över ängar och längs bergssluttningar, vilket ger en härlig mix av naturupplevelser. Ängenleden erbjuder också flera rastplatser längs vägen där du kan ta en paus, picknicka eller bara njuta av naturen.

Det är en tuff vandring med flera branta stigningar och räkna med att vandringen tar längre tid än vanligt. Även om denna led är mer utmanande så är den väl markerad och lätt att följa. Ängenleden och dess närliggande leder, såsom Finnleden, Gruvrundan, och Tiskaretjärnsleden, är del av ett kvalitetssäkrat ledsystem som alla håller bra standard.

Läs mer om Ängenleden >>
PDF vandringskarta >>

5. Finnskogsleden

Finnskogsleden är en 240 kilometer lång vandringsled – från Morokulien i söder til norska Trysil i norr. Leden korsar riksgränsen vid ett flertal tillfällen och är uppdelad i 15 spännande etapper.

På finnskogsledens hemsida kan du läsa mer om leden i sig och vad du kan stöta på under vägen så som djur, historiska byggnader mm. Det finns också tydlig information om varje etapp där du kan läsa mer om längd, svårighetsgrad och övernattningsmöjligheter. De har även kartor kopplade till varje etapp. Riktigt bra och tydligt upplägg!

Läs mer om Finnskogsleden >>

6. Vandringsleder vid Jössestugan

Från Jössestugan vid sjön Racken norr om Arvika utgår en hel del fina vandringsleder. Sotar-Blixt leden till exempel är en riktigt härlig vandringsled på cirka 11 kilometer runt området. Med sin varierade terräng är denna led perfekt för en härlig dagsvandring. Dessutom får man uppleva härlig utsikt på flera ställen och fina vattendrag.

Sotar-Blixt leden är tydligt markerad och har även rastplatser med grillplatser, vilket gör den perfekt för dig som vill ta en tur med familjen men också för dig som är lite mer erfaren vandrare.

Läs mer – vandringsleder vid Jössestugan>>
Rackstadsskogen karta PDF >>

7. Pilgrimsleden i Västra Värmland

Om du vill vandra en lite mer andlig led för avkoppling och reflektion så kanske Pilgrimsleden i Västra Värmland är något för dig? Pilgrimsleden är en historisk och andlig led som sträcker sig över 100 kilometer. Leden utgår från Lurö och fortsätter upp över Värmlandsnäs genom Säffle kommun över Kila och Gillberga till Arvika kommun vid Stömne, vidare genom Glava och Älgå till Eda kommun genom Köla och Skillingmark för att sedan nå norska gränsen.

Leden tar dig genom skogar, åkrar och ängar, förbi kyrkor, gravar och andra platser som berättar om Pilgrimsledens historia. På denna vandring får du tillfälle att koppla av, reflektera och uppleva naturen på ett mycket nära och personligt sätt. Trots sin längd är leden väl markerad och lätt att följa.

Läs mer om Pilgrimsleden >>

8. Kycklingleden

Kycklingleden är riktigt trevlig led som är 5,7 km. Leden startar och slutar vid Buda badplats och går runt Kycklingdalen. Kycklingleden har en del brantare partier med vacker utsikt över Vänern som du inte får missa och fina klippor där du kan bada. Leden har flera rastplatser och vindskydd för pauser och övernattning, vilket gör den perfekt för både dagsturer och flerdagarsäventyr.

Läs mer om Kycklingleden >>
Interaktiv karta >>

9. Sävsjöleden

Sävsjöleden är en riktigt mysig vandringsled som går runt Sävsjön som ligger i Grums kommun. Det är en vandringsled på 8,4 km som bitvis är kuperad men som har lite av allt, det vill säga vacker utsikt längs hela leden, lummig skog, bra stigar och rastplatser. Leden har två olika sträckningar – en kortare som heter Älgstigen (där du undviker de blöta myrarna) och en längre. Höjdkurvan i kartlänken nedan visar den längre sträckan.

Det som gör leden lite extra kul är ”tant Brun”, en flotte som du kan dra dig över en del av sjön med och sedan fortsätta längs leden. Att tänka på är att man blir lite blöt när man drar sig över i repet.

Läs mer om Sävsjöleden >>
Interaktiv karta >>

10. Klarälvsleden

Klarälvsleden sträcker sig från norska gränsen till Karlstad och är totalt 130 kilometer lång. Leden följer den natursköna Klarälven och är välskyltad, vilket gör den relativt lätt att följa. Klarälvsleden kanske lämpar sig bäst på cykel då den är en väldigt populär cykel- och inline-led, men jag tycker ändå att den är värd att nämnas.

Klarälvsleden börjar vid Sysslebäck i norra Värmland, nära den norska gränsen. Leden följer sedan Klarälvens landskap och slutar i Karlstad, där den möter Vänern (Sveriges största insjö).

Klarälvsleden är inte bara en vandring, det är som att ta sig en tur genom Värmlands historia och kultur på något sätt. När du vandrar kommer du att se gamla järnbruk, små byar och pittoreska lantbruk. Såklart finns det också massa bra rastplatser och utkiksplatser längs leden så att du kan ta pauser, äta något gott och bara njuta av den fantastiska utsikten. Wonderful!

Läs mer om Klarälvsleden >>

Letar du efter kartor till olika vandringsleder i Värmland?

Om du letar efter en specifik karta eller mer information kring en vandringsled, så har jag några tips där du kan leta vidare.

  • Naturkartan: Naturkartan är en webbplats där du kan hitta information om natur- och friluftsområden i Sverige, inklusive vandringsleder. Den kan vara användbar för att hitta kartor och planera din vandring.
  • Länsstyrelsen Värmland: Länsstyrelsen brukar ha kartor och info om naturreservat och vandringsleder i Värmland. Du kan besöka deras webbplats eller kontakta dom för att få aktuella kartor och guider.
  • Svenska Turistföreningen (STF): STF kan vara en bra källa för information om vandringsleder och kan tillhandahålla kartor för olika regioner i Sverige, inklusive Värmland.
  • AllTrails: AllTrails är en onlineplattform där besökare/användare delar sina erfarenheter av vandringsleder. Du kan hitta kartor, recensioner och foton från andra vandrare. Det ger dig en idé om vad du kan förvänta dig från varje led.
  • Turistbyråer.

Sist men inte minst. Vad är det som gör vandringsleder i Värmland värda att uppleva?

  • Natursköna landskap såklart: Värmland är känt för sitt fantastiskt vackra landskap. Från djupa skogar och klara sjöar till öppna ängsmarker och bergiga områden. Varje stig tar dig genom olika naturmiljöer och landskapsformationer.
  • Biologisk mångfald: De rika skogarna och vattnen i Värmland ger en möjlighet att uppleva en stor biologisk mångfald. Du kan förvänta dig att stöta på olika djur och få möjlighet att uppskatta regionens unika flora och fauna.
  • Historiska spår: Vandringslederna i Värmland korsar ofta områden med historisk betydelse. Gamla gruvor, byggnader och andra kulturella platser längs stigarna ger en inblick i regionens rika historia och traditioner.
  • Kulturella upplevelser: Utöver naturen erbjuder vandringarna i Värmland även möjligheter till kulturella upplevelser. Charmiga byar, kyrkor och andra kulturella sevärdheter längs vägen adderar något extra till din vandringsupplevelse.
  • Välmarkerade leder: Värmland satsar på väl markerade och skyltade leder, vilket gör det lätt att navigera och njuta av vandringen utan att oroa sig för att gå vilse.
  • Möjligheter för olika svårighetsgrader: Oavsett om du är en erfaren vandrare som söker utmaning eller en nybörjare som vill ta det lite mer chill, finns det leder med olika svårighetsgrader och längder.
  • Avkoppling och lugn: Värmlands vandringsleder erbjuder en chans att komma bort från stadens brus och stress. Det är en möjlighet att koppla av, låta tankarna vandra fritt och finna lugn i naturen.

Så vad säger ni? Är det inte dags för en ny upplevelse kanske redan till helgen? 😃

Ps. Om du är nyfiken på andra leder kan du läsa om fler leder här >>
Följ gärna mina äventyr på stronger.forlife >>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 reaktioner på ”Tio vackra vandringsleder i Värmland”

  1. Marita Persson

    Fryksdalsleden går mellan Kil och Torsby och är 110 km lång.
    Ängenleden är en rundtur som ingår i ett kvalitetssäkrat ledsystem, med Finnleden, Gruvrundan, Tiskaretjärnsleden, m.fl. som alla håller samma standard.